in

“Ze zaten vrolijk te drinken naast lijk van hun vriend”: Vijf jaar cel voor koppel daklozen

Twee Poolse daklozen zijn veroordeeld tot vijf jaar cel voor medeplichtigheid aan de dood van hun vriend Damian (50).

Het lijk van David lag verstopt onder een stapel kleding en een reiskoffer vol bloedspatten. Het drietal woonde samen op een daklozencamping naast de spoorweg in Mortsel.

De vrouwelijke dader Mariola Szymkiewicz (44) stond erom bekend dat zij mannen aanhaalde voor “s*ks en drank”.

De politie gaat op 8 november 2020 een kijkje nemen op de illegale kampeerplaats naast een spoorweg, op de grens van Deurne-luchthaven met het psychiatrisch centrum Multiversum te Mortsel.

Daar staan enkele ongebruikte garageboxen van spoormaatschappij Infrabel. Daklozen hebben er hun intrek in genomen.

Twee personen zitten voor één van de garageboxen te drinken, een fles wodka en een jerrycan met ethanol bij de hand. Naast hen ligt een stapel kleding.

Daaronder treffen de agenten het dode lichaam van een man aan. Hij is toegetakeld in zijn gezicht. Vanuit het donker in de garagebox roept iemand: “Dat is Damian, hij woont hier sinds twee weken.”

De Poolse heeft een bedenkelij­ke reputatie. Zij wordt door daklozenor­ga­ni­sa­ties beschreven als ‘een ruige dame met veel wisselende relaties, agressief als zij gedronken heeft’. Het motief is terug te brengen tot ‘drank en s*ks’

Lees ook  Nathan heeft een relatie met zijn auto - We doen het vaak!

De twee personen die rond de stapel kleding zitten, blijven vrolijk verder drinken. Bij de aanblik van het dode lichaam kijken ze niet geëmotioneerd toe. Niemand is onder de indruk van wat er is gebeurd.

Mariola Szymkiewicz (44) en Dawid Pitura (33), de twee die rond het lijk zaten, worden gearresteerd. Ook de vrouw die riep vanuit de garagebox, wordt meegenomen.

Ruige dames
In en rond de garagebox worden kleding en een slaapzak met bloedvlekken aangetroffen. Wat verderop staat een tentje waarin het slachtoffer Damian meestal sliep. Ook dat hangt vol bloedvlekken.

De onderzoeksrechter kan niet exact aantonen wat er met Damian is gebeurd. Wel staat het volgens de wetsdokter vast dat Damian de avond voordien nog in leven moet zijn geweest. Op veel medewerking van de verdachten hoeft de politie niet te rekenen.

Mariela Szymkiewicz beroept zich gedurende het hele onderzoek op haar zwijgrecht. De Poolse heeft een bedenkelijke reputatie.

Zij wordt door daklozenorganisaties beschreven als ‘een ruige dame met veel wisselende relaties, agressief als zij gedronken heeft’. Het motief is terug te brengen tot ‘drank en seks’.

Haar vriendin A.M. (52) is toeschietelijker. De twee Poolse dames leiden al vijftien jaar samen een daklozenbestaan.

Lees ook  Pringles lanceert chips met Döner kebab smaak

A.M. zegt dat Dawid Pitura, de partner van Mariola, de dodelijke slagen aan Damian heeft uitgedeeld.

“Toen zij het lijk gingen verstoppen, hoorde ik Pitura enkele keren zeggen: ‘Broertje, broertje, wat heb ik gedaan?’”

Lijk verborgen
Dawid Pitura ontkent dat hij met Damian heeft gevochten. Nochtans zijn er bloedvlekken van Damian op zijn kledij gevonden.

Daar heeft Pitura een uitleg voor: “Damian had enkele dagen eerder van iemand buiten het kamp slaag gekregen. Hij kwam gewond in het kamp aan en ik heb hem toen verzorgd.”

De rechtbank gelooft die verweren niet. Dawid Pitura wordt aangewezen als de man die de dodelijke slagen heeft uitgedeeld.

Zijn partner Mariola Szymkiewicz was daarbij aanwezig en hielp hem met het verbergen van het lijk. Het koppel wordt bestraft met vijf jaar opsluiting. Tegen Dawid Pitura loopt in Polen nog een nationaal arrestatiebevel.

Derde verdachte A.M. wordt vrijgesproken. De rechtbank heeft onvoldoende bewijzen dat ook zij bij de geweldpleging betrokken was.

“De onverschilligheid van A.M. is laakbaar. Toch komt haar verklaring niet als volledig ongeloofwaardig over. Zij wordt vrijgesproken op grond van twijfel”, besluit de rechtbank.

Politie neemt tien verwaarloosde naaktkatten in beslag

Kort geding om behandeling leukemiepatiënt afgeblazen: Dilara overgebracht naar Turkije