in

Verhaal partner Peter R. de Vries ontroert: ‘We zouden deze zomer trouwen’

In de documentaire Vertrouwelijk! op NPO1 heeft zondagavond de partner van de vorig jaar vermoorde Peter R. de Vries voor het eerst haar verhaal gedaan.

Tahmina Akefi deed dat zonder anoniem te blijven, zoals ze dat nog wel deed in een interview met de Volkskrant. “Peter was een en al liefde”, vertelt ze in de uitzending die voor ontroering bij kijkers zorgt.

Peter en Tahmina leerden elkaar kennen tijdens een uitzending van Pauw. In de documentaire gaat ze terug naar de plek waar ze elkaar hebben ontmoet, de Westergasstudio’s in Amsterdam. “Ik krijg helemaal kippenvel,” zegt ze als ze er aankomt.

De vonk slaat haast direct over: “Het is iets in iemands blik, dat kun je niet omschrijven.” Iets later in de documentaire is Tahmina erg emotioneel als ze het heeft over ‘hun’ liedje samen, dat Peter regelmatig nog afspeelde.

Aanzoek
Tahmina is 32 als ze Peter ontmoet. Ze wil graag kinderen, een reden voor het stel om enige tijd uit elkaar te gaan.

Maar dit voelt voor Peter alsof een deel van hem is ‘geamputeerd’. Dat hij er nu niet meer is, voelt voor Tahmina hetzelfde, zegt ze met – opnieuw – een snik in haar stem. Uiteindelijk komt het stel toch weer bij elkaar.

Na een aantal jaren komt het zelfs tot een aanzoek, Peter wil Tahmina ten huwelijk vragen: “Hij ging op de grond zitten, met een hele zachte blik.

Hij legde zijn handen tegen mijn gezicht en vroeg of ik met hem wilde trouwen.” Tahmina plaagt Peter eerst even door net te doen of ze twijfelt. “Maar uiteindelijk zei ik natuurlijk ja.”

Het was de planning om rond de verjaardag van Akefi, in juni 2022, in het huwelijksbootje te stappen.

De twee geliefden waren ook van plan om tegen die tijd hun relatie aan de buitenwereld te openbaren. Zij hielden hun relatie zes jaar lang geheim omdat Akefi niet bekend wilde staan als ‘het liefje van’.

Lees ook  Peter Gillis over heftige situatie van zijn zoon Mark: ‘Of hij de oude wordt weet ik niet’

Kritisch op beveiliging
Ook komen er enkele rauwe details naar boven in de documentaire. Op een dag dat het stel Amsterdam bezoekt en keuvelt over een aanstaand tripje naar het buitenland, blijkt dat de latere verdachte van de moordaanslag ook in de stad is. Hij volgt het stel, blijkt uit uitgelezen telefoongegevens.

“Toen ik dat later hoorde… Ik kan niet eens beschrijven wat ik voelde. Wij waren bezig met de toekomst, maar het plan om hem af te maken, lag klaar.”

Tahmina laat zich ook nog uit over de beveiliging van de misdaadjournalist die haar partner was. Of beter: het gebrek eraan.

Een bizar detail wat ze deelt over de werkwijze van de overheid, is dat De Vries een gesprek met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aanging over die mogelijke beveiliging.

Hij krijgt op dat moment geen plekje in de parkeergarage onder het ministerie, maar moet open en bloot op straat parkeren. Iets wat Tahmina bijzonder steekt en De Vries ook: “Hij was woest!”

Ook daarna komt er geen beveiliging. Althans, niet op de manier waarop het stel het zou hebben gewild.

Tahmina is heel fel in haar bewoordingen wanneer ze een oordeel velt over de handelswijze van de overheid: “Peter is gewoon afgeslacht omdat het systeem heeft gefaald.”

‘Iedere dag die erbij kwam gaf mij hoop’
Een onderwerp kan natuurlijk niet worden vermeden: de aanslag en uiteindelijke dood. Tahmina krijgt op de dag van de aanslag een belletje van de zoon van Peter, Royce. Die vertelt haar wat er is gebeurd.

“Het moet een zieke grap zijn. Dat kan niet. Toen heb ik hem gebeld en toen hij niet opnam, wist ik wel dat het niet goed zat…”

Lees ook  Vrouw die kind vastpakte in winkel Klazienaveen viel meerdere kinderen lastig

Ze vertelt over het moment dat ze De Vries ziet in het ziekenhuis, een bijzonder emotioneel moment voor haar. “Ik wilde dat hij leefde. Iedere dag die erbij kwam gaf mij hoop.”

Ze blijft lang hoop houden. “Iedere keer als ik langskwam, pakte ik zijn hand. Dan kneep hij daarin. Ik dacht: dit is het wonder. Maar achteraf is het een soort afscheid.” Tahmina slaapt nachten niet door wat er gebeurt.

Op een gegeven moment vraagt ze het verplegend personeel of ze een keer naast Peter mag gaan liggen, in het ziekenhuisbed. Dat mag. Ze valt als een blok in slaap. “Daar ben ik ze zo dankbaar voor.”

Gebruik van spreekrecht
Vertrouwelijk! is gemaakt door journalist Simon Vuyk, een goede vriend van De Vries. Aan de documentaire werken ook meerdere vrienden en bekenden van het stel mee, zoals cabaretier Dolf Jansen en advocaat Peter Schouten.

Tahmina koos er lange tijd voor om anoniem te blijven, voornamelijk om niet mee te liften op het succes van Peter en zo haar eigen carrière te kunnen ontwikkelen.

Ze zegt nu wel in de openbaarheid te willen treden omdat ze eigenlijk dit jaar met Peter zou gaan trouwen en samenwonen.

Ook wil ze gebruikmaken van haar spreekrecht tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de verdachten achter de moordaanslag. “Ik wil daar staan zoals Peter zou hebben gewild dat ik daar zou staan,” zegt ze krachtig.

Tahmina is schrijfster en journalist en werkt in de media, voorheen onder andere bij de NOS en tegenwoordig bij regio-omroep Rijnmond. Peter en Tahmina waren zes jaar bij elkaar.

Lof voor documentaire
Op social media zijn kijkers van de documentaire erg onder de indruk en prijzen de persoonlijke touch aan het verhaal.

Jongens (12 en 14) bedreigen treinreiziger met vuurwapen

Man na bijna 20 jaar toch vrijgelaten omdat tweelingbroer moord opbiecht