in

Verdriet om doodgeknuppelde zwaan die haar eieren beschermde: “Dit is dieptriest”

Een staaltje dierenmishandeling waar Uitgeest van rilt. In het weiland ten noorden van het dorpje is, waarschijnlijk zondagavond, een vrouwtjeszwaan gedood. De zes eieren waarop zij broedde zijn uit het nest geroofd.

Mary van Gaalen loopt bijna dagelijks door de polder en genoot van het tafereel van de broedende zwaan en haar partner die honden en al te nieuwgierige mensen op afstand hield.

Tot maandag. “Mijn man was zondag alleen even wezen kijken en vond het vreemd dat de zwaan er niet meer zat.

De volgende dag zijn we poolshoogte gaan nemen en ontdekten we wat er was gebeurd. De zwaan lag dood aan de slootkant, waarschijnlijk doodgeknuppeld omdat ze haar eieren wilde beschermen.

Lees ook  Dierenbeul trekt kous over kop zwaan - Zwaan stikt bijna

Het is dieptriest. Mensen die dit flikken…. Als ik het had zien gebeuren, had ik niet voor mezelf ingestaan.”

Niet de eerste keer
De mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, is het waarschijnlijk om de eieren te doen geweest. Sylvia van Hoolwerff van de Dierenambulance Kennemerland: “Ik weet niet precies wat ze er vervolgens mee doen, ik heb wel eens gehoord dat ze naar het buitenland gaan.

Helaas is het niet de eerste keer dat dit gebeurt.” Toch maakt het nog steeds indruk op de mensen van de Dierenambulance. Vooral de aanblik van de mannetjeszwaan die alleen achterblijft, doet pijn.

“Heel triest om het achtergebleven mannetje zo alleen te zien zitten”
– Sylvia van Hoolwerff, Dierenambulance Kennemerland

Lees ook  Jongens vinden dode hond met lint om nek in Sloterparkpad

Sylvia: “Heel sneu om het mannetje daar alleen te zien zitten. Hij blijft zijn vrouwtje trouw en daarom zit hij nog in de buurt van het nest.

Totdat hij eindelijk inziet: hé, ik heb niks meer. Misschien gaat hij dan op zoek naar een ander vrouwtje, maar hij kan hier net zo goed nog een hele tijd alleen blijven treuren.”

Sylvia vraagt mensen geen foto’s van broedende zwanen op Facebook te zetten. Dit kan eierdieven op een spoor zetten. “Treurig dat ik dit moet vragen, maar je moet het dit soort mensen niet te gemakkelijk maken.”

Jongetje (9) bedreigd met mes en beroofd van zijn step

Dierenbeul trekt kous over kop zwaan – Zwaan stikt bijna