in

Valerie kan na een jaar isolatie (bijna) weer naar buiten: ‘Een godswonder’

Een jaar lang zat Valerie van de Flier (41) met haar gezin in isolatie. Haar nieren functioneren bijna niet meer, dus de kans dat ze ernstig ziek wordt als ze corona krijgt, is groot.

Nu heeft ze dankzij een onderzoek van het Amsterdam UMC haar eerste vaccinatie gehad. “Het einde is in zicht. Ons leven komt terug.”

Het was donderdagavond, vlak voor zevenen, toen Valerie haar telefoon overging. Een 566-nummer.

“Ik herkende het van het ziekenhuis, maar ik vond het tijdstip zo raar. Ik dacht: er zal toch niet een rare uitslag van een onderzoek zijn? Dat er iets helemaal mis is?”

Niets bleek minder waar. Een paar maanden eerder had ze zich opgegeven voor de RECOVAC-trial; een onderzoek naar de werking van vaccins bij nierpatiënten.

“Ik hoorde erover en nam meteen contact op: als ik in aanmerking kom, wil ik dit heel graag. Daarna hoorde ik niks meer.”

In de periode daarna vroeg ze haar behandelend arts tientallen keren of er al nieuws was, maar ook zij wist van niets.

Tot dat ene telefoontje afgelopen donderdag dus. “Het was degene die het onderzoek leidt. Of ik nog mee wilde doen.”

Schreeuwen van blijdschap
Wat Valerie na die vraag allemaal heeft geroepen, weet ze niet meer. “Maar ik weet wel dat ik heb gehuild van blijdschap.

Geschreeuwd, gegild. Ik was zó blij met het idee dat er een vooruitzicht is. Eindelijk was er een kans. Eindelijk licht aan het einde van de tunnel.”

Ook haar 7-jarige dochter danste en sprong uren door de kamer van blijdschap. “Ze zei: ‘het lijkt wel een droom.

‘ En: ‘dan kunnen we als je antistoffen hebt naar de Efteling en naar school.’ Ze kon nauwelijks slapen die avond.”

Die blijdschap is niet zonder reden. Valerie zit al een jaar bijna permanent binnen. Verjaardagen van haar dochter en man werden niet gevierd omdat het risico op corona te groot was.

Lees ook  Dode man gevonden in water

Haar dochter wisselde van school, zonder de school te kunnen bezoeken. “Ze heeft een goede band met klasgenootjes, maar heeft nooit fysiek met ze kunnen spelen.”

Niet meer buiten
Sinds de isolatie kwam niemand in hun huis. “Op één keer na. Toen had ik een vreselijke hooikoortsaanval, met gelijksoortige symptomen als bij corona. De arts wilde dat checken en kwam in astronautenpak naar me toe.”

Toen haar schoonvader overleed, konden ze haar schoonmoeder niet troosten. “We hebben mijn schoonmoeder één keer in de tuin gezien.

Zij in de deuropening, wij op vier meter afstand en met mondmaskers.” Sinds 10 maart vorig jaar is het gezin niet meer in een supermarkt geweest.

Valerie heeft haar dochter nog wel de keuze gegeven: als je het moeilijk vindt dat je geen vriendjes kunt zien, kunnen we kijken of ik apart in isolatie kan. “Maar haar moeder te missen vond ze nog erger dan haar vriendjes niet zien.”

Moderna
Valerie is blij dat er nu een einde lijkt te komen aan haar isolatiejaar. Zaterdag kreeg ze haar eerste prik van het Moderna-vaccin, net als haar man die in een controlegroep zit.

Haar dochter heeft nog geen prik gehad, want kinderen worden nog niet gevaccineerd. “Dat voelde als een godswonder. Ik dacht dat het nog maanden zou duren voor ik een prik kreeg.”

Diezelfde avond voelde ze zich een beetje gammel en had ze wat verhoging, gisterenavond steeg haar koorts tot boven de 38 graden.

“Dat geeft mij hele goede hoop dat er echt een immuunrespons is. Een beetje koorts betekent dat het vaccin wat doet. Ik ben er heel blij mee.”

Lees ook  Man (70) berooft bank, want 'cel is beter dan thuis bij mijn vrouw'

Meedoen
Na de prik sliep ze beter dan ze het afgelopen jaar had gedaan. “Het feit dat je weer hoop hebt en uitzicht hebt op een toekomst buiten je eigen huis, maakt dat je een stuk rustiger slaapt. Door dat vaccin heb ik straks de vrijheid om mee te mogen doen aan de anderhalvemetermaatschappij.”

Toch heeft het afgelopen jaar ook wat gebracht, zegt ze. “We hebben als gezin veel tijd samen doorgebracht.

Dat is hartstikke goed voor de relatie met je kind. En relativeringsvermogen. Je moet genieten van wat er wel kan.

De hele gewone dingen. Je staat er nooit bij stil hoeveel vrijheid dat eigenlijk is. Dat je gewoon naar een supermarkt kan.”

Wachten op antistoffen
Of Valerie daadwerkelijk uit isolatie kan, is nog even spannend. “Met mijn nierfunctie weet je niet of je genoeg antistoffen aanmaakt.

Maar als ik ze aanmaak, is dit het einde van een jaar isolatie.” Half maart krijgt ze haar tweede prik. Dan wordt ook meteen gekeken of ze antistoffen heeft aangemaakt na de eerste prik.

Het eerste wat ze doet als het vaccin werkt? “Naar de verjaardag van mijn schoonmoeder. Het is haar eerste verjaardag als weduwe.

” Ook een supermarktbezoek staat bovenaan het lijstje. “Andere mensen klagen erover dat het vervelend is een masker op te moeten en afstand te houden.

Ik denk: heerlijk, ik kan gewoon weer mijn eigen groenten kiezen in plaats van wat ze in de groothandel in plastic hebben verpakt.”

Tuin
Daarnaast wil ze haar dochter naar school kunnen brengen, koffie drinken met vriendinnen en met haar schoonmoeder naar het graf van haar schoonvader gaan.

“Ik zal nog steeds voorzichtig zijn. Maar dat het niet meer vreselijk eng is om bij iemand in de tuin te zitten, is geweldig.”

Ophef om Hugo De Jonge zonder mondkapje en geen 1,5 meter afstand

Ondernemers begrijpen nieuwe maatregelen niet: ‘In andere landen zijn winkels open’