in

Tijdens ontvoering appt meisje (13) naar agent: ‘Kun je me helpen? Hij zit steeds aan me’

‘Kun je me helpen? Hij zit steeds aan me. Ik zit in zijn witte Audi.’ Dat appte een 13-jarig meisje van Urk op 24 februari naar een politieagent.

Het meisje en de agent kenden elkaar van een ander incident en hij sloeg alarm. Niet veel later werd de auto van de 22-jarige N.M. uit Rijswijk aan de kant gezet met daarin het meisje, dat compleet overstuur was.

Volgens de officier van justitie maakte M. zich die dag schuldig aan gijzeling, het onttrekken van een minderjarige aan het gezag van haar ouders en s*ksueel mis bruik.

‘Hij dwong haar in te stappen, ze moest zich uitkleden, hij betastte haar en maakte daarmee inbreuk op haar lichamelijke en psychische integriteit.’

Het meisje vertelde zelf bij de politie dat ze via Instagram contact had gekregen met ene ‘Sara’. Er bloeide een vriendschap op en ‘Sara’ stelde voor om die 24ste februari af te spreken bij een bushalte. Daarna ging het grandioos mis.

In de auto
Niet ‘Sara’ maar M. stond voor haar neus met zijn auto. Het meisje vroeg waar haar vriendin was en toen zei de Rijswijker volgens haar dat ze in de auto zat. Ze nam een kijkje, zag niemand zitten en werd toen door M. de auto in gedrukt.

Lees ook  Op zijn zestiende betrokken bij dood van Priscilla, negen jaar later heeft Anthony B. al negen veroordelingen op zijn conto

Nee, ze verzette zich niet. ‘Ik wilde niet dat hij wist dat ik niet mee wilde.’ Daardoor kon ze naar eigen zeggen via haar mobieltje toch haar moeder en de politie alarmeren.

Zij vermoedt dat de verdachte haar met een nepaccount onder de naam ‘Sara’ in de val heeft gelokt.

M. verscheen woensdag vanwege coronaklachten niet bij de rechtbank in Lelystad, waar hij moest voorkomen.

Zijn advocaat was er wel en die vertelde dat zijn cliënt toch een hele andere kijk heeft op de gang van zaken.

‘Het lijkt erop dat het een spannende date was, die wat anders verliep dan het meisje had bedacht. Ze probeerde met de berichtjes naar de agent en haar moeder onder een straf van haar ouders uit te komen’, concludeerde die.

Afspreken
Want de mysterieuze Sara was op geen enkele manier te linken aan M.. De – soms s*ksueel getinte – gesprekken tussen ‘haar’ en het slachtoffer zijn wel terug te vinden op de telefoon van het Urker meisje overigens. Daarin gaat het ook over ‘samen chillen’, ‘afspreken bij de bushalte’ en de ‘witte Audi’.

Lees ook  Jonge vrouw (20) ligt zwaar verbrand in coma nadat ze haar hond probeerde te redden

Hoe dan ook, bij de politie vertelde M. weer een iets ander verhaal. Daar zei hij dat hij opdracht had gehad om een 18-jarig meisje op te halen voor ‘Sara’, die hij kende van het uitgaansleven.

Het Urker meisje leek hem niet minderjarig en dus nam hij haar mee. Ze verzette zich ook niet, hij was zich daarom van geen kwaad bewust tot hij door de politie werd aangehouden.

Grote problemen
Wie ‘Sara’ nou precies is, heeft hij trouwens nooit willen zeggen. ‘Als hij dat zou doen, zou hij in grote problemen komen’, legde hij in een eerdere zitting uit.

M. heeft een flink strafblad en de reclassering maakt zich zorgen om hem. Hij weigerde met hen te praten en dat maakt hulp een moeilijk verhaal. De kans op herhaling is daardoor groot.

De officier eiste vijf maanden cel tegen hem, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Dat voorwaardelijke deel zou dan een stok achter de deur kunnen zijn.

Uitspraak over twee weken.

Tienduizenden jonge, gezonde mensen gesloopt door corona: ‘Ik neem afscheid van wie ik was’

’Levenloos lichaam’ Amsterdam blijkt onschuldige sneeuwpop