in

Stephanie verliest vader en zus na vulkaanuitbarsting

Wat in december 2019 een leuk uitstapje had moeten worden voor Stephanie, haar vader en haar zus eindigde in een nachtmerrie. Ze werden overvallen door de uitbarsting van vulkaan Whakaari in Nieuw-Zeeland. Haar vader en zus kwamen om het leven, en zelf redde ze het net. Haar herstel deelde ze op social media. En nu heeft ze na maanden publiekelijk haar masker afgezet.

De Australische Stephanie Browitt doet 2,5 jaar na het drama bij het tv-programma 60 minutes haar verhaal over de dag die ‘haar familie verwoestte’. Ze beschrijft hoe er ineens zwarte rook uit de vulkaan kwam. “Een paar seconden daarna riep de gids: ‘rennen’. Ik dacht echt dat ik dood zou gaan.”

Maar Stephanie overleefde het. Ze lag twee weken in coma, vechtend voor haar leven. Haar zus Krystal en vader Paul kwamen om het leven, net als 22 anderen in het reisgezelschap. Haar moeder was niet meegegaan met de excursie naar de vulkaan, wat haar leven redde.

Lees ook  Waargebeurd: Merel (46) Haar vriend wilde seks in vrouwenlingerie

“Een vulkaanuitbarsting die slechts enkele minuten duurde, rukte ons gezin in tweeën”, vertelt Stephanie in 60 minutes. Ze moest niet alleen omgaan met het plotselinge verlies van haar zus en vader maar ook met haar lichaam dat voor 70 procent verbrand was. Meer dan twee jaar lang moest ze compressiemaskers en speciale pakken dragen en bleef haar gezicht verborgen voor de buitenwereld.

Zware operaties
Ze besloot de ontwikkelingen van haar herstel via sociale media bij te houden. Maandenlang onderging ze zware operaties, waaronder het amputeren van haar vingers. Ze deelde heftige foto’s van de gevolgen van de derdegraads verbrandingen.

Het herstel was heel zwaar en ze heeft momenten gehad dat ze zich afvroeg of ze het wel vol zou houden. Ze kreeg enorm veel liefde van haar volgers die haar door die moeilijke periodes heen hielpen, zegt ze.

Daarom deelt ze nu ook de foto’s waarop ze zonder masker te zien is. Dat was best spannend, ze was bang voor mensen die haar zouden veroordelen. Het tegendeel blijkt waar. Ze vertelt dat de steun overweldigend is, ook van lotgenoten. “Niemand hoeft zich te schamen voor zijn littekens.”

Lees ook  Onderzoek: Vrouwen snurken net zo hard als mannen

Ze hoopt dat anderen ook leren leven met hun verwondingen en dat ze ondanks alles ‘lekker in hun vel kunnen zitten’. Zelf kan ze weer aan haar toekomst denken, waarin ze weer fulltime wil gaan werken, wil gaan reizen en haar sociale leven weer op wil pakken. “Ik ben sterker dan ik ooit had gedacht.”

Pijn doorstaan
Toch staan voor Stephanie de fysieke problemen in geen verhouding met de pijn van het missen van haar vader en zus. “Ik zou willen dat ze konden zien dat ik de pijn heb doorstaan. Dat ik niet heb opgegeven.”

Ze wil dat zij nooit vergeten worden en zal daarom het verhaal blijven vertellen.

Politie dringend op zoek naar beelden van blauwe Volkswagen in zaak Gino

Buurt is wildpoeper na vier jaar zat: “Je ruikt het in de tuinen”