in

Sarah (15) door jongen via Instagram tot misbruik gedwongen: ‘Er zijn veel jonge daders’

Sarah was slachtoffer van online seksueel misbruik. Ze was pas 15. De dader was ook minderjarig, maar loog over zijn leeftijd. Wat eerst fijn en vertrouwd voelde, eindigde in een ware nachtmerrie.

Sarah is niet het enige voorbeeld waarbij een minderjarige de dader is van seksueel geweld. Dit blijkt uit de Dadermonitor S*ksueel Geweld tegen kinderen 2015-2019 die vandaag is uitgebracht.

27 procent van de daders is minderjarig. Er is de afgelopen jaren weinig veranderd in de aanpak van de daders. De online leefwereld waar jongeren zich in bevinden, maakt het probleem alleen maar erger.

Online
Sarah (echte naam bekend bij de redactie) en de dader waren elkaar in het echt tegengekomen, maar de band werd vooral sterker via het online platform Instagram.

“Het begon toen hij mij had toegevoegd op sociale media. We raakten in gesprek en hij was heel aardig op dat moment. Ik had problemen thuis en wist niet waar ik steun moest krijgen. Hij was er toen voor me.”

De dader gaf Sarah vooral het gevoel dat ze er mocht zijn als mens. “Hij wilde meer over mij weten als persoon en daar was ik blij mee. Hij gaf me het gevoel dat ik alles met hem kon delen.”

Nachtmerrie
Dit veranderde echter in vijf maanden tijd. “We gingen steeds vaker afspreken. Op een gegeven moment vroeg hij of ik s*ks met zijn vrienden wou hebben en met meerdere mannen. Ik weigerde.”

Lees ook  Man (65) overleden in ziekenhuis na schotwonde in buik. Politie staat voor raadsel

De dader heeft haar er toen onbewust toch ingeluisd: “Op Instagram vertelde hij dat we zouden afspreken, maar hij lokte me naar een huis waar er meerdere mannen kwamen met wie ik s*ks moest hebben. Hij was in bezit van een pistool en bedreigde dat hij mij zou doodschieten als ik het niet zou doen.”

Sarah geeft aan dat het onwerkelijk was dat dit kon gebeuren. “Ik raakte verstijfd, zag zwart voor mijn ogen. Pas de volgende dag besefte ik wat er was gebeurd.”

Verandering
Uit de Dadermonitor blijkt dat er tussen 2015 en 2019 16.495 incidenten van s*ksueel geweld tegen kinderen behandeld zijn.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en S*ksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, vindt dit onacceptabel en vindt dat er snel verandering moet komen.

“Er zijn veel jonge daders, de doorlooptijden zijn te lang en het voorkomen van daderschap, of herhaald daderschap, lukt nog steeds onvoldoende. Er verandert te weinig in de aanpak.”

De Rapporteur zet zich daarom in op het voorkomen van daderschap, ook omdat daarmee het slachtofferschap wordt voorkomen.

Veel zaken worden namelijk geseponeerd door te weinig bewijs. Ook bij Sarah is de dader op vrije voeten gegaan, omdat er onvoldoende bewijs bleek te zijn.

Lees ook  Drietal verdacht van poging tot doodslag bij trekkerprotest A32 Heerenveen

Verder is er volgens Bolhaar meer actie en ruimte nodig op maatwerk: “Een aanpak heeft pas impact als die aansluit op de kenmerken van de daders en slachtoffers.”

Ouders
Johannes Dijkstra van Fier vindt dat ouders hier ook een sterke rol in hebben en het overzicht moeten houden: “Ik laat mijn dochter van tien ook niet helemaal alleen naar de andere kant van de wereld reizen, maar online lijken er geen grenzen te zijn en kan dat wel. We moeten hier als ouders alert op zijn.”

Ook kan voorlichting aan jongeren helpen waarbij de nadruk ligt op het vroeg leren praten over s*ksualiteit, gewenste omgangsvormen en grenzen.

“Je s*ksualiteit online ontdekken is heel normaal en met wederzijdse goedkeuring en vertrouwen prachtig.

Het is belangrijk dat je heel vroeg op de basisscholen goede voorlichting geeft over de mooie kanten en de risico’s.

Ook ouders moeten voorlichtingen krijgen over hoe zij hier het beste mee kunnen omgaan.”Door middel van professionele hulp van Fier gaat het nu veel beter met Sarah: “Ik heb het gevoel dat ik alles aan kan en ik hou meer van mezelf. Ik heb niet eens de behoefte aan een ander die dat eerst tegen mij moet zeggen.”

Openhartig: Elin schaamt zich omdat haar dochter op het VMBO zit

M*sturbeeract in Ikea was een slechte grap volgens rechter: studenten krijgen geldboete