in

Politievakbond: ‘Oordeel niet over schietincident Heerenveen op basis van een filmpje’

Politievakbond ACP reageert geschokt op het incident in Heerenveen dinsdagavond waarbij een politieagent gericht heeft geschoten op een tractor.
Voorzitter Wim Groeneweg van het ACP zegt erg mee te leven met de politieagent die geschoten heeft. “Dat is voor een politieagent niet niks.”

Door een blokkade
Toen trekkers dinsdagavond de A32 bij Heerenveen wilden oprijden, besloten agenten de demonstranten te blokkeren.
Omdat de boeren volgens de politie door de blokkade heen wilden rijden, voelden agenten de noodzaak om meerdere waarschuwingsschoten te lossen. Er is ook gericht geschoten. Hierbij werd een tractor geraakt.

“De politiemensen proberen de veiligheid van iedereen te waarborgen”, legt Groeneweg uit. “Als boeren die veiligheid onder druk zetten, dan ontstaan situaties waarin geweld moet worden toegepast. Dit is wel een heel bijzondere vorm natuurlijk.”

Context
Op sociale media gaan veel beelden van het incident rond. In een van de filmpjes lijkt het erop dat een trekker wegrijdt en dat een politieman dan ineens het vuur opent. Veel mensen reageren daar ontsteld op.

Lees ook  Doktoren pompen 15 blikjes bier in maag van man om zijn leven te redden

Volgens Groeneweg is dat echter te kort door de bocht. “Het zijn filmpjes van een paar seconden, maar het incident heeft ook een aanloop gehad. De hele context waarin dit is gebeurd, is ook heel belangrijk. Daarom is het ook belangrijk dat de Rijksrecherche hier netjes onderzoek naar doet.”

Politieagenten mogen niet zomaar schieten. Volgens Groeneweg kan het alleen in zeer bedreigende situaties: “Bijvoorbeeld als de betrokkene ook een vuurwapen zou hebben of als iemand gedrag vertoont wat een aantasting is van de persoonlijke lichamelijke integriteit van de persoon in kwestie. Met andere woorden: als het leven van een politieagent bedreigd wordt.”

‘Een incident’
Groeneweg stelt dat we niet moeten doen alsof alle protesten uit de hand lopen “Over het algemeen zijn de protesten van gisteren in goede verstandhouding met het openbaar gezag gebeurd. In verreweg de meeste gevallen hebben boeren gehoor gegeven aan instructies.”

Zolang demonstranten zich aan de regels houden, is er volgens Groeneweg geen probleem met actievoeren. “Er is recht van demonstratie en die is aan regels gebonden. Dan moet je wel de regels toepassen, dat geldt voor boerenorganisaties precies zo. Als er afzettingen of aanwijzingen van het openbaar gezag of de politie zijn, dan moeten die ook opgevolgd worden.”

Lees ook  Asielzoeker wil niet terug naar zijn eigen land, verminkt azc-personeel met hete olie

In Heerenveen was dat volgens Groeneweg niet het geval. “Mensen probeerden de afzetting te omzeilen door eromheen te rijden, terwijl dat niet de instructie was van de politiemensen ter plaatse.”

De politievakbond ziet dat politieagenten nu flink onder druk staan. “Op dit moment wordt de arbeidstijdenwet verruimd, waardoor politiemensen veel meer uren maken dan eigenlijk redelijkerwijs goed en gezond zou zijn. Dat doet iets met het uithoudingsvermogen van politieagenten zelf. Als ze dan in spannende situaties komen, dan is dat een extra klap op het beoordelingsvermogen. We komen in een steeds nijpender situatie terecht. Dat is niet goed”, stelt Groeneweg.

Moeder van beschoten boer in Heerenveen: politiekogel miste Jouke (16) op een haar

Boeren blokkeren opnieuw distributiecentrum AH in Geldermalsen