in

Grote paniek in Spanje: 14 Nederlanders ontsnapt uit quarantaine: ’klopjacht begonnen’

De Spaanse politie in de provincie Cáceres is een klopjacht begonnen op een groep van veertien Nederlanders die is ontsnapt uit hun quarantaineverblijf in de stad Navas del Modroño.

Enkele leden van het reisgezelschap bleken besmet met corona, maar ze zijn spoorloos verdwenen.

Inmiddels is er een internationale waarschuwing uitgegaan om uit te kijken naar onze landgenoten, die volgens diverse Spaanse media vanwege hun besmetting een groot gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Grote zorgen
Antena3 besteedde een nieuwsuitzending aan de verdwijning van de Nederlanders, waarin onder andere burgemeester Manuel Mirón zijn grote zorgen uitspreekt.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse zaken is imiddels ingelicht over het incident, meldden Spaanse media.

De Nederlandse toeristen waren afgereisd naar de autonome regio Extremadura, in het midwesten van Spanje en niet ver van de Portugese grens.

Lees ook  Kamperen 2.0 met deze caravan met twee verdiepingen en een dakterras!

Ze hadden een accommodatie gehuurd in Navas del Madroño, een stad in de provincie Cáceres.

Besmet
Tijdens een bezoek aan het nationaal park Monfragüe, een van de vijftien nationale parken van Spanje, werd een van hen ziek.

Uit een test bleek dat hij besmet was met het coronavirus. Nadat de rest van de groep zich ook liet testen, bleken nog eens vijf van hen positief.

De toeristen werden volgens Spaanse media door de gezondheidsautoriteiten opgedragen in quarantaine te gaan in een onderkomen dat door de autoriteiten was benoemd, maar bij een controle bleek dat de Nederlanders waren gevlucht.

Daarop werd vanuit de stad meteen een internationaal alarm afgegeven. Mirón noemt de situatie rond de gevluchte buitenlanders ‘surrealistisch’.

Lees ook  Gezocht: professioneel wc-ganger met hoop poepervaring (m/v)

’Probleem voor volksgezondheid’
Politicus en adviseur van de provinciale gezondheidsdiensten José Máría Vergeles maakt zich ook grote zorgen over de verdwenen besmette toeristen. ,,Dit is echt een probleem voor de volksgezondheid”, zegt hij tegen El Diario.

Het gezelschap moet volgens hem met de auto zijn gevlucht, omdat de Nederlanders volgens hem niet door de paspoortcontrole van luchthavens zouden kunnen komen. Hij houdt er rekening mee dat ze inmiddels het land hebben verlaten.

Naar aanleiding van het incident houden de lokale autoriteiten de gezondheidssituatie scherp in de gaten, uit angst voor een nieuwe coronagolf. Spanje blijft op dit moment grotendeels gevrijwaard van hoge besmettingsaantallen.

Britt Dekker ’ondergedoken’ na Mars-rel Expeditie Robinson

Man niet meer welkom in all you can eat-restaurant: ’Hij eet veel te veel’