in ,

Ongeloof om website die claimt coronavirus in buisje aan te bieden: ‘Dit is niet de bedoeling’

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beraadt zich op vervolgstappen tegen een website waarbij klanten naar verluidt een product kunnen kopen waarmee ze zichzelf met het coronavirus kunnen besmetten.

Het is niet duidelijk of het om een legitiem product of om een grap gaat. ,,Het mag duidelijk zijn dat dit natuurlijk niet de bedoeling is en mensen die hier gebruik van maken enorme risico’s nemen”, laat een woordvoerder van IGJ aan deze site weten. De website lijkt inmiddels offline te zijn.

‘Wil je zelf bepalen wanneer je besmet raakt met het coronavirus? Met de coronakit kan je die keuze zelf maken!’

Het was vandaag de openingsboodschap van jaikwilcorona.nl, een website die op sociale media de tongen losmaakt. Inmiddels is de website niet meer bereikbaar.

Voor een bedrag van 33,50 euro kon je volgens makers van de site een ‘coronakit’ kopen die een besmetting met corona garandeert.

In de kit zit onder meer een buisje met daarin een vloeistof, verrijkt met het coronavirus, plus een gesealde testcassette om je besmetting te testen.

Lees ook  Bridger (6) redt zusje van agressieve hond: “Als iemand dood moest, dan beter ik”

,,De site is ons ook onder ogen gekomen”, reageert Margreeth Fernhout, woordvoerder Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

,,Het mag duidelijk zijn dat dit natuurlijk niet de bedoeling is en mensen die hier gebruik van maken enorme risico’s nemen.

Niet alleen voor zichzelf, want Covid-19 is natuurlijk een gevaarlijke ziekte, maar ook voor de volksgezondheid in z’n algemeenheid.”

De IGJ vindt dat iedereen die zichzelf besmet ‘opzettelijk de publieke gezondheid in gevaar brengt’.

Gloednieuwe casus
Voor de inspectie gaat het om een gloednieuwe casus. ,,We beraden ons nog op vervolgstappen en hebben daar overleg over met onze partners in toezicht en handhaving”, aldus Fernhout.

Deskundigen reageren verbaasd op het bestaan van de website. ‘In het land waar alles moet kunnen vind ik dit wel een dieptepunt’, twittert viroloog Marion Koopmans.

Inspecteur-generaal Marina Eckenhausen van de IGJ noemt dergelijke initiatieven ‘een klap in het gezicht’ voor nabestaanden van coronaslachtoffers en voor ‘iedereen die zich al ruimschoots anderhalf jaar inzet om de pandemie te bestrijden’.

Lees ook  Gezocht: professioneel wc-ganger met hoop poepervaring (m/v)

Ook technologie-expert Danny Mekic reageerde geschokt, hij deed een oproep op de beheerder van het domein.

‘Neem jullie verantwoordelijkheid, wacht niet op aangiftes of brieven van de inspectie, en haal de website offline’, schreef hij. Dat laatste lijkt dus inmiddels het geval.

De beheerders van de website hebben vooralsnog niet gereageerd op vragen van deze site.

Man wordt voor sollicitatiegesprek meteen afgewezen door receptioniste

Fietser die 5-jarig meisje kniestoot gaf, eist schadevergoeding van familie van kind