in

Mounia (36) met baby op arm doodgestoken door 21-jarige man, mogelijk bekende van politie

Was de moord op de 36-jarige Mounia Ouyahia in het Belgische Evere, bij Brussel, een vorm van zinloos geweld?

Volgens haar omgeving is de moeder van drie zondagavond neergestoken met een mes, zonder reden. ,,Een man raakte haar enkele keren in de hals. Zomaar. Het is niet te bevatten.”

Zondagavond 19.30 uur, op een steenworp van het kerkhof van Brussel. De 36-jarige Mounia wandelt met haar zoontje van twee maanden in de kinderwagen op weg naar huis.

Ze komt terug van een bezoekje bij haar broer die een paar straten verder woont. Wanneer ze beslist om nog even langs de bakker te passeren, steekt ze met haar baby een parkje door.

In het parkje blijkt ze niet alleen. Een jongeman heeft haar in de gaten en begint de moeder uit het niets te achtervolgen.

,,Hij liep enkele meters achter haar op de stoep”, laat Sara, een vriendin van Mounia’s broer die in nauw contact met de familie staat, weten.

,,Uit het niets haalde hij zijn mes tevoorschijn en stak hij Mounia in de hals neer. Zomaar. Het is gewoonweg niet te bevatten.”

Baby schreeuwt het uit
De moeder van drie kinderen valt vervolgens bebloed neer op de grond en de dader vlucht weg. Naast Mounia ligt haar zoontje van twee maanden oud.

Wellicht hield zijn moeder hem in haar armen op het moment van de steekpartij. De baby schreeuwt en hangt vol bloed, maar blijft voor de rest ongedeerd. Wel trekt hij zo de aandacht van voorbijgangers en buurtbewoners.

Lees ook  Geen enkel spoor van tonijn in broodjes tonijn van Subway, blijkt uit laboratoriumtest

,,Ik kwam mijn huis uit toen een man mij in paniek vroeg of ik iemand in het zwart gekleed had gezien”, zegt een ooggetuige daarover tegen een cameraploeg van RTL-TVI.

,,Nee, antwoordde ik, waarop hij me meenam naar de plaats van de steekpartij. Ik zag een kinderwagen vol bloed en een dame op de grond liggen.

Haar keel was doorgesneden.” De omstanders verlenen eerste hulp en waarschuwen de hulpdiensten die snel ter plaatse komen. In allerijl wordt Mounia nog weggebracht naar het ziekenhuis, waar ze niet veel later overlijdt aan haar verwondingen.

“Waarom?”
,,De familie is verbijsterd”, laat Sara weten. ,,De grond is onder hun voeten weggezakt. Mounia leek geen schijn van een kans te hebben.

En de dader is een totale onbekende voor haar. Waarom sloeg die man toe? Hoe is zoiets kunnen gebeuren?

Het zijn vragen waarop ze geen antwoorden kunnen bedenken.” Mounia had volgens haar familie helemaal geen vijanden.

Een vrouw geboren in Marokko en verhuisd naar België, die al elf jaar haar leven wijdt aan haar drie kinderen.

,,Haar man ging werken en Mounia zorgde thuis voor de kinderen. 11 en 9 jaar waren ze, de jongste juist twee maanden.

Ze leidden een rustig, gelukkig leven met hun gezin. Nooit daagden ze iemand uit. Het is zo triestig. De moord is een voorbeeld van zinloos geweld.”

Lees ook  Alstu, een lijstje met kortingscodes voor de McDonalds selfservice touchscreens!

Zoekactie naar het mes
Wat de man bezielde, lijkt niemand te weten. Volgens het doorgaans goed ingevoerde Sudpresse gaat het om de 21-jarige Andy K.

, bij de politie gekend voor meer dan 25 veroordelen. Hij zou kampen met zware mentale problemen.

De politie van Brussel hield gistermiddag een zoekactie in de buurt van plaats delict met speurhonden op zoek naar een voorwerp.

Wellicht gaat dat om het moordwapen. Of de actie uiteindelijk iets heeft opgeleverd, is onduidelijk. Andy K.

zal vermoedelijk vandaag voor de onderzoeksrechter geleid worden. Die zal kijken of er voldoende aanwijzingen zijn om hem langer vast te houden.

Ridouane Chahid
Intussen druppelen de steunbetuigingen binnen voor de overleden moeder van drie. Op de plaats van de moord zijn bloemen gelegd.

Ook de burgemeester van Evere, Ridouane Chahid (PS), heeft zijn medeleven betuigd aan de familie van het slachtoffer.

,,De dood van deze jonge moeder van drie kinderen is een drama voor haar familie, voor haar naasten en voor de gemeente”, zegt de burgemeester.

Het gezin werd na de feiten opgevangen door slachtofferhulp. Ondertussen konden de drie kinderen terecht bij de familie.

,,We staan aan hun zijde en verlenen hen alle steun die ze nodig hebben”, verzekert Chahid nog. ,,We zullen ook waken over de vrijheid van iedere vrouw om zich ongestoord in de publieke ruimte te begeven.”

Jonge moeder (36) doodgestoken op straat tijdens wandeling met baby

Hond wordt met vastgebonden poten in water gegooid en overlijdt