in

Kinderlokker slaat toe ‘uit verveling’: ‘Je maakte mis bruik van onze 9-jarige dochter’

Met zinnen als ‘wil je een snoepje’ en ‘wil je een lift’ poogde kinderlokker Van E. uit Hoogeveen jonge meisjes zijn auto in te lokken.

Hij deed dit naar eigen zeggen uit verveling, nadat hij werkloos thuis was komen te zitten. ,,Jouw misdaad, in nog geen uur gepleegd, brengt ongelofelijk veel schade teweeg.”

‘Wil je een lift, wil je geld, wil je een snoepje, wil je mijn pi*mel zien voor vijftig euro.’ Met dat soort zinnen benaderde Van E. uit Hoogeveen jonge meisjes in Apeldoorn en de Zwolse wijken Holtenbroek en Stadshagen.

Hij poogde de meisjes in zijn ‘babyblauwe’ auto te lokken, wat ook een aantal keren lukte. Van E. wordt onder andere verdacht van het mis bruiken van een slachtoffer.

‘Hinderlijk’ gedrag
Sinds begin april 2020 kreeg de politie meldingen van bezorgde ouders over een man die zich ‘hinderlijk’ zou gedragen tegenover jonge kinderen in Zwolle en Apeldoorn.

De politie vatte Van E. 19 april in de kraag, nadat hij de dag ervoor al ‘zoekende’ rondreed met zijn grijsblauwe auto door een wijk in Apeldoorn. Dit wekte achterdocht van een automobilist, die de politie inschakelde.

Donderdagmiddag was de rechtszaak. In totaal wordt de verdachte van een vijftal feiten verdacht, zoals het aanzetten van een minderjarige tot s*ksuele handelingen en het tonen van zijn geslachtsdeel.

Uit verveling
Van E. deed dit naar eigen zeggen uit verveling, nadat hij werkloos thuis was komen te zitten vanwege corona. ,,Alles viel weg. Mijn hobby’s, verenigingen.

Lees ook  Boeren vernielen natuurgebied bij Stroe

Ik kon iets niet kwijt. Uit verveling ben ik toen rond gaan rijden, en toen was ik op zoek naar een bepaalde s*ksuele spanning.”

Zijn slachtoffers zijn tussen de 3 en 12 jaar oud. Op de vraag waarom zijn slachtoffers zo jong zijn, antwoordt hij: ,,Ik dacht dat ik er dan makkelijk vanaf zou komen. Dat ze het niet zouden doorvertellen.”

Opgedrongen
De verdachte bekent enkele strafbare feiten die hem worden voorgelegd, zoals het aan de meisjes vragen of ze zijn pi*mel willen zien.

Maar in enkele zaken zegt hij zich niet te herkennen. ,,Dat kan ik mij niet herinneren”, zegt hij, wanneer de voorzitter hem voorlegt hoe hij aan een 9-jarig meisje insinueerde om hem af te trekken in zijn auto. En dat terwijl hij dit in het politieverhoor wél bekende.

De moeder van dit 9-jarige slachtoffer sprak Van E. tijdens de zaak toe. ,,Wat heb je gedaan? Je hebt mis bruik gemaakt van onze mooie, 9-jarige dochter.

Van haar onbevangenheid en dromerige blik. Je hebt je op een walgelijke manier aan haar opgedrongen en zo het vertrouwen van haar in de mens kapot gemaakt.

Jouw misdaad, in nog geen uur gepleegd, brengt ongelofelijk veel schade teweeg. Ik voel hoe boos ik daarover ben als ik dit zo zeg.”

Geen toekomst meer
Volgens zijn behandelaars heeft Van E. een parafiele stoornis (een atypische seksuele interesse). Ook bagatelliseert hij de verdenkingen en stelt hij zichzelf op als slachtoffer, stellen zij.

Lees ook  Moeder verlaat echtgenoot met dochtertje (7), politie bezorgd: ‘Gaat alles goed met jullie?’

Ze adviseren dan ook een meerdaagse groepsbehandeling. Volgens hen is de kans matig tot hoog dat de verdachte terugvalt. Daar is hij het zelf niet mee eens. ,,Dit gaat nooit meer gebeuren”, zegt hij stellig.

Op een gegeven moment barst hij in snikken uit. ,,Dit had gewoon niet mogen gebeuren. Je doet mensen pijn.

De mensen naast je. Door die stomme dingen heb ik geen toekomst meer. Door de dingen die ik minderjarigen en hun ouders heb aangedaan. Dat kun je niet goedpraten.”

12 maanden
De advocaat van Van E. trekt enkele aantijgingen in twijfel, bijvoorbeeld dat Van E. het 9-jarige meisje in Stadshagen mis bruikte.

Maar volgens de officier van justitie is er overtuigend bewijs dat de verdachte schuldig is aan de verweten feiten.

,,De verklaringen van de meisjes komen met elkaar overeen. De woorden die worden gebruikt, de kleur van de auto, de beloften die richting de meisjes gedaan worden.”

Daarom eist het OM, naast de meerdaagse groepsbehandeling die de behandelaars adviseren, een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Daarbovenop komt ook nog een schadevergoeding aan de slachtoffers. Of Van E. deze straf ook daadwerkelijk krijgt, is nog onbekend. De definitieve uitspraak is over twee weken.

Illegaal pokertoernooi in woning opgedoekt, bewoonster (71) met slaappillen en oorddoppen in bed

Politie zoekt bestuurder rode Ford-bus: ‘Bewust een zwaan doorgereden’