in

Kabinet grijpt nog sneller in: accijns op brandstof al vanaf 1 april omlaag

Het kabinet gaat al vanaf 1 april de accijnzen voor brandstof verlagen. Gisteren lag nog het plan op tafel dat vanaf 1 juli te doen, maar het blijkt nog eerder te kunnen. Ook de btw op de energierekening wordt verlaagd, die verandering gaat wel op 1 juli in. Dat meldt het kabinet.

De verlagingen gelden tot het einde van het jaar. Al met al trekt het kabinet miljarden uit om de koopkrachtdreun te verzachten die volgt op de hoge inflatie en de Russische inval van Oekraïne. Naast ingrijpen op de btw en accijnzen kunnen mensen met het laagste inkomen direct rekenen op compensatie van het rijk.

Voor ruim 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociale minimum was al circa 200 euro apart gezet om hen te helpen bij het betalen van de fors gestegen energierekening. Dat bedrag wordt opgehoogd naar minimaal 800 euro. ,,Zodat mensen zo snel mogelijk geholpen worden de energierekening te kunnen dragen”, zei minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) zojuist.

Ook wordt nog gekeken of slecht geïsoleerde woningen sneller kunnen worden aangepakt. Hiermee gaat 160 miljoen euro gepaard. ,,Zodat zij volgende winter lagere stookkosten hebben.”

Met het maatregelenpakket hoopt het kabinet ook mensen met een middeninkomen tegemoet te komen, al ligt de prioriteit bij de laagste inkomensgroep. Of dat niet te weinig is? Van Gennip: ,,Dit zijn enorme bedragen en dit gaat gezinnen met de laagste inkomens echt helpen.

Lees ook  Kom je jeugdtrauma onder ogen: Volgende week interview met Karbonkel op tv!

Maar we worden als land echt armer, want we importeren veel energie. Maar we kunnen niet alles voor iedereen compenseren, voor de middeninkomens kunnen we de effecten wel dempen. Maar de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.”

De btw op de energierekening willen coalitiepartijen verlagen van 21 procent naar het lage tarief van 9 procent. Helemaal naar 0 procent zou ook nog kunnen, maar wordt minder waarschijnlijk geacht omdat dit erg duur is.

De verlaging van de accijns is al even kostbaar. Nu staat die voor benzine bijvoorbeeld nog op bijna 0,83 euro per liter. De verlaging van iedere cent op benzine kost 42 miljoen euro op jaarbasis. Volgens betrokkenen gaat de accijns op benzineprijs met 17 cent omlaag en op diesel met 11 cent.

Pure armoe
Greenpeace is teleurgesteld over het besluit de accijnzen op brandstof te verlagen. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace Nederland, zegt dat het besluit voortkomt uit ‘pure armoe’.

,,Fossiele brandstoffen zijn het probleem”, aldus Oulahsen. “Ze zijn de aanjager van de klimaatcrisis maar ook van conflicten en oorlog. En dan wordt als oplossing fossiel nog verder gesubsidieerd door dit kabinet, dat is ongelofelijk. Terwijl ondertussen het importeren van Russisch olie en gas Poetins oorlog in Oekraïne voedt.”

Lees ook  13-jarige in elkaar geslagen door pestkoppen tijdens sportles

De milieuorganisatie had meer creativiteit verwacht van het kabinet. Zo zou de club willen inzetten op energiebesparing. Dat zou mogelijk zijn door een noodplan om huizen te isoleren en tarieven van het openbaar vervoer te verlagen. ,,Deze algemene maatregel zet geen zoden aan de dijk op termijn en schaadt ook nog eens het klimaat.”

Kosten
Met de hele operatie gaat zo’n 2,8 miljard euro gepaard. Het gros kan betaald worden uit de hogere inkomsten die de staat heeft uit Groningse en kleinere gasvelden door de hoge gasprijs. Daarnaast zou het kabinet de staatsschuld iets kunnen laten oplopen, mocht dat nodig zijn.

Het kabinet had aan de dalende koopkracht al een kopzorg door de hoge inflatie en torenhoge energieprijzen, maar de inval in Oekraïne heeft de koopkrachtdreun nog harder gemaakt.

Volgens minister Sigrid Kaag (Financiën) is het ‘een illusie’ dat iedereen er op koopkracht op vooruit zal blijven gaan op korte termijn. ,,We kunnen slechts de negatieve effecten dempen.”

Rico Verhoeven opgelicht voor 70.000 euro

Man ligt ’voor een lange tijd’ dood in zijn woning in Den Bosch