in

‘Het is je burgerplicht om mensen te verklikken die corona-regels overteden’

Alsmaar vaker hoor je in de media over de politie die is binnen gevallen bij zogenaamde ‘lockdown-feestjes’.

De Antwerpse politie gaf al aan dat zij meestal de feestjes vinden na een oproep van buren of mensen uit de buurt.

‘Verklikkers’ die dus bellen dat Jef de buurman en Loes de buurvrouw niet 1, maar plots 5 knuffelcontacten heeft uitgenodigd.

De verwachting is dat rond Kerstmis en Oudjaar heel wat mensen lak gaan hebben aan de regels. Uit onderzoek bleek dat 3 op 10 mensen van plan zijn om met meer familieleden of vrienden de feestdagen te vieren dan eigenlijk is toegestaan.

Lees ook  Man (26) overlijdt door scherven nadat kanon voor ‘gender reveal’ explodeert

Verklikken is je burgerplicht
Minister Van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wil geen kliklijn in het leven roepen, maar sommig experts hebben daar toch een heel andere mening over.

Socioloog Ignace Glorieux (VUB) is normaal tegen verklikkers, maar vindt dat het bij overtreding van de corona-maatregelen wel ok is. Meer zelfs, Ignace vindt het je burgerplicht om Jef de buurman te verklikken.

“Iemand die drugs gebruikt, dat treft ons niet rechtstreeks. Als je die aangeeft bij de politie ben je aan het verklikken.

Maar als mensen de coronamaatregelen niet naleven, dan belangt dat ons allemaal aan. Het is te vergelijken met inbreuken tegen het milieu.”

Lees ook  Marijn moet 25 euro betalen omdat hij oude parkeerschijf gebruikte: “Controleer of je de juiste schijf hebt”

“Dus is het ook de verantwoordelijkheid van iedereen om overtredingen te melden. Het is eigenlijk onze burgerplicht om dat te doen. We moeten het niet alleen overlaten aan de politie of de overheid. Anders kunnen we bezig blijven.”

Andere sociologen raden dan wel weer eerst een gesprek aan voor je daadwerkelijk gaat verklikken. Hoe het ook zij, heel wat burenrelaties zullen wellicht compleet verzuurd zijn na de kerstvakantie nu dat er in de media alsmaar meer en meer wordt aangeraden om te verklikken.

Stiletto’s voor mannen: Bij wie zou dit goed staan?

Sommige mensen zijn genetisch aangelegd om groente te vermijden alsof het de plaag is