in ,

Deel Nederlanders wil dat ‘ongezonde mensen’ meer zorgpremie betalen

Vier op de tien Nederlanders vindt dat mensen met een ongezonde levensstijl meer zorgpremie moeten betalen.

Dat meldt het Zorginstituut Nederland op basis van een onderzoek onder 2000 Nederlanders. Ook blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden niet bereid is om meer zorgpremie te betalen om de kwaliteit van de zorg op peil te houden.

Opvallend is dat vier op de tien ondervraagden uit het onderzoek vinden dat mensen met een ongezonde levensstijl een hogere zorgpremie moeten betalen.

Een kleine 19 procent vindt het zelfs terecht om voorrang te krijgen in de zorg op mensen met een ongezonde levensstijl.

Lees ook  Moeder laat het been van haar dochter amputeren. De reden hiervoor doet je versteld staan.

Van de ondervraagden wil ongeveer een kwart wel een hogere premie betalen, als daardoor de kwaliteit van de zorg voor henzelf goed blijft.

Het zorginstituut start dinsdag een campagne onder de noemer ‘de zorg van morgen’, over de toekomst van de zorg. De kosten stijgen, evenals het aantal mensen dat in de toekomst zorg nodig zal hebben.

‘Niet in alle gevallen goede zorg’
“Als er niets verandert, zullen patiënten in de nabije toekomst niet langer in alle gevallen kunnen rekenen op goede zorg”, stelt Sjaak Wijma, voorzitter van de raad van bestuur van het Zorginstituut tegen het ANP. “We moeten bedenken wat we belangrijk vinden in de zorg, keuzes maken en elkaar daaraan houden.”

Lees ook  Zeven 65-plussers omgekomen tijdens grootste senioren*orgie

Voorkomen in plaats van genezen
Het anders organiseren van de zorg is een populaire manier om de almaar stijgende zorgkosten te drukken en de zorg toegankelijk te houden.

70 procent ziet dit zitten. Zo moet volgens een meerderheid meer focus komen te liggen op het voorkomen van ziekten, in plaats van die behandelen.

Ook moet het maken van gezondere voedingskeuzes makkelijker en goedkoper worden gemaakt. Ook weer 70 procent zegt daarnaast “een eigen verantwoordelijkheid te voelen bij het goed en betaalbaar houden van de zorg.”

Meisje (13) uit Oosterbeek al sinds vrijdag vermist: politie verspreidt foto

Gewonden schietdrama Alblasserdam uit het ziekenhuis