in ,

Bloedende schapenkop schokt buurt: ‘Wat volgt, een dode koe in de straat?’

En toen lag er op een vroege woensdagavond plotseling een gevilde schapenschedel op de Kromme Nieuwegracht. Pal voor de deur van de Utrechtse studentenvereniging C.S. Veritas. Een donkerrode straal bloed sijpelde nog uit de vleeskleurige kop. Geen ogen, oren of vacht meer te bekennen: slechts een roze kop. Een ontgroeningsstunt? ,,Stunts zoals deze kennen wij niet”, laat de vereniging weten.

Let op: verderop in dit artikel staat een foto die als schokkend kan worden ervaren.

Ja, de bewoners van de Kromme Nieuwegracht maken ‘heus wel eens wat mee’. Studentenvereniging Veritas is al zeker 87 jaar gevestigd in deze straat. Feesten, stunts, andere verenigingen die binnenvallen: de buurt is écht wel wat gewend, en de band tussen bewoners en bestuur is goed. Maar een gevilde schapenkop voor de deur? Nee, zeggen buurtbewoners: ,,Te absurd voor woorden. Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

‘Erg onsmakelijk’
Een buurtbewoner, die liever niet met zijn naam in de krant wil, vertelt hoe de schapenkop op de vroege woensdagavond in de straat werd aangetroffen. ,,Eén van de buren ontdekte de kop, want Veritas is zelf op kamp momenteel. ‘Wie weet hier iets van?’ werd er ineens rond-geappt, met foto’s van de bebloede schapenkop. Erg onsmakelijk, allemaal. Ik vind het absurd, hier wonen ook kinderen. En bovenal: als je hier zo’n ding neerlegt, zitten er meteen ratten bovenop.”

Lees ook  Goed nieuws voor Marjolein: hulphond Indy is gezond teruggevonden

Volgens de buurtbewoner heeft niemand gezien wie het ding daar neerlegde. ,,Iemand heeft wel wat camerabeelden teruggekeken, maar daarop was niet goed te zien wat er precies gebeurde.”

Het bestuur van Veritas, zelf volgens buurtbewoners niet aanwezig op dat moment, zou de politie hebben gebeld na meldingen uit de buurt. ,,En ze hebben gekeken of er leden in de buurt waren die het konden opruimen. Uiteindelijk heeft de politie de kop opgeruimd. Vanwege de volksgezondheid en kinderen in de buurt namen de agenten het wel erg serieus, had ik het idee. ‘Denken jullie dat het een stunt is?’ vroegen ze ons nog.”

Een dode koe
Of het om een stunt gaat, is vooralsnog niet duidelijk. Het bestuur van Veritas laat zelf weten dat óók zij deze actie ‘erg luguber vinden’. ,,Ook de buurt is geschokt. Ontgroeningsstunts, zoals je dat zegt, als dit kennen wij niet.” Volgens de vereniging wordt er nader onderzoek gedaan, iets wat ook politie kan bevestigen. ,,Of het om een stunt gaat, is nog niet te zeggen, we houden rekening met alle mogelijkheden”, zegt een woordvoerder.

Bewoners vermoeden wél dat het om een uit de hand gelopen studentengrap gaat. ,,Je ziet wel vaker dat de verenigingen grappen met elkaar uithalen, dat soort dingen. Maar dit gaat toch wel héél ver. Wat volgt? Een dooie koe voor de deur?”

Lees ook  Mandy heeft 10 kinderen van 5 verschillende mannen - Hoef nooit meer te werken!

Hoe kom je eigenlijk aan een schapenkop?
Ja, een schapenkop ís te koop bij enkele Utrechtse slagerijen, blijkt uit een korte rondgang onder een aantal (islamitische) slagers in Utrecht.

,,Maar eigenlijk hoort dat daar ook niet echt te liggen. Ik gok dat ze de kop bij een slachtplaats vandaan hebben gehaald. Daar worden koppen vaak afgevoerd”, zegt Jacques Rijk van de Vereniging van Zelfslachtende Slagers. ,,Al is het wel apart dat er dan nog bloed uitsijpelt, in principe hoort het dier na het slachten leeg te bloeden. Dus dan zou het echt nét uit de slacht vandaan gekomen zijn.”

Een schapenkop is ook online te bestellen, op de website van Rebrink Diervoeding bijvoorbeeld. Al worden deze koppen geleverd met ogen en hersenen nog ín de kop, legt een medewerker uit.

Of de kop misschien ontvreemd is uit de sectiezaal van de faculteit Diergeneeskunde? Persvoorlichter Iris Kruijen reageert verbaasd op de vraag. ,,Als hij hier vandaan was gekomen, hadden we dat inmiddels wel opgemerkt. De sectiezaal is goed beveiligd, je kan niet zomaar de zaal verlaten of binnenkomen. Lichaamsdelen meenemen kan al helemaal niet.” Waar de schapenkop in kwestie dan wél vandaan komt, is vooralsnog dus niet duidelijk.

Baasjes vermiste pup delen hartverscheurend bericht: ’Je mag haar houden, als we maar weten dat het goed gaat’

Dronken automobilist (24) veroorzaakt dodelijk ongeval