in

35 katten in een piepklein huisje, baasje vraagt zelf om hulp: ‘Het is vreselijk uit de hand gelopen’

Maar liefst 14 katten en 21 kittens zijn afgelopen week aangetroffen in een kleine woning in het Groene Hart. ,,Het is vreselijk uit de hand gelopen, ik heb het overzicht niet meer”, klonk de hartverscheurende hulpvraag van het baasje aan de Dierenbescherming. Wonder boven wonder zijn alle 35 dieren, op vlooien en wat wondjes bij de katers na, kerngezond.

Moederpoezen met hun nestje verstopt onder een bed om ze nog enige beschutting te bieden, een voor huisdieren ‘ver van ideale omstandigheden’ leefomgeving en zowel binnen als buiten een drukte van kattenjewelste. Zo werd de woning van baasje ‘K’ onlangs aangetroffen. Waar de man woont, wil de Dierenbescherming uit privacyoverwegingen niet vertellen.

Slapeloze nachten
Hoewel hij verknocht was aan zijn 35 katten, lukte het de eigenaar tóch niet de situatie onder controle te houden. Wat begon met een aantal huiskatten, eindigde voor het baasje in een ware nachtmerrie met slapeloze nachten. Slechts vier van zijn katten waren gesteriliseerd, maar alle dieren gingen gewoon naar buiten. Zo kwamen er steeds meer kittens bij, meldt de Dierenbescherming.

Onlangs realiseerde de man zich dat hij niet langer voor zijn grote groep katten kon zorgen. ‘Het is vreselijk uit de hand gelopen, ik heb het overzicht niet meer’, klonk de emotionele oproep van het baasje aan het preventieteam van de Dierenbescherming. Bij dit team kunnen baasjes aankloppen als zij niet meer zelf voor hun dieren kunnen zorgen.

Lees ook  Verdriet om doodgeknuppelde zwaan die haar eieren beschermde: "Dit is dieptriest"

‘Ontzettend knap’

Volgens de organisatie is duidelijk dat er geen kwade wil in het spel was, maar overmacht. ,,Het is ontzettend knap dat meneer ons zelf heeft benaderd”, vertelt Saskia Thijssen van de Dierenbescherming. ,,De dieren waren in goede gezondheid en meneer was zichtbaar dol op zijn katten. Hij deed zijn best om zo lang mogelijk voor de dieren te zorgen, dus het was voor hem een verschrikkelijk moeilijke keuze zijn dieren af te staan.”

Afgelopen maandag stond de man opnieuw voor een lastige keuze: welke katten wilde hij houden en van welke nam hij afscheid? Hij besloot na flink overwegen zes van de 35 katten zelf te houden. De rest is ondergebracht bij Dierenopvang Gouda. Voor het baasje is een hulptraject gestart en een officiële hulpverklaring ingevuld.

,,Om te voorkomen dat meneer nogmaals in dezelfde situatie belandt, zijn de katten die hij mocht houden gesteriliseerd of gecastreerd. Met zes vruchtbare katten in huis heeft zo ‘n actie weinig zin, dan zitten er binnenkort weer een hele hoop katten”, aldus Thijssen.

Lees ook  Zwaan sterft na aanrijding, bestuurder uit Zwolle aangehouden: ‘Hij reed er gewoon overheen’

Vlooien
Volgens Anneloes van Ardenne van Dierenopvang Gouda gaat het goed met de 29 katten die uiteindelijk naar het asiel zijn gebracht. Op vlooien en wat wondjes bij enkele katers na, zijn alle dieren gezond.

,,Bijna alle kittens zijn inmiddels geplaatst en we hopen komende week ook de volwassen katten te kunnen gaan plaatsen. Meneer zorgde ondanks de vervelende situatie heel goed voor de dieren. Ze werden in goede voedingstoestand, schoon en volkomen gesocialiseerd binnengebracht.”

En dat is nog best bijzonder, stelt Van Ardenne. ,,Als je zo veel dieren hebt, kan het lastig zijn om ze de juiste zorg te bieden. Normaal zie je bij dit soort gevallen ook oormijt en inteelt, maar deze katten hadden alleen vlooien. Hij behandelde zijn katten wel, maar het middel dat hij gebruikte werkt niet goed meer tegen vlooien. Dat was dus eigenlijk niet zijn schuld. Al met al heeft meneer echt op tijd aan de bel getrokken.”

Onderzoek wijst uit: Kinderen die geboren zijn in september blijken slimmer

Lisa Vol van OG3NE maakt spontane foto onder de douche